Bulken is een term die vooral bekend is in de fitnesswereld. Het betekent simpelweg dat je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, met als doel spiermassa op te bouwen. In dit blog zal ik dieper ingaan op de vraag: wat is bulken. Hoe het werkt en waar je op moet letten als je gaat bulken.

bulken

Wat is bulken?

Bulken is een populaire term in de fitnesswereld, vooral onder mensen die spiermassa willen opbouwen. Het idee achter bulken is dat je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft om in een positieve energiebalans te komen. Dit betekent dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam verbrandt en het overschot aan calorieën wordt gebruikt om spiermassa op te bouwen.

Hoe werkt bulken?

Als je gaat bulken, is het belangrijk om te weten hoeveel calorieën je nodig hebt om in een positieve energiebalans te komen. Dit kan worden berekend met behulp van een online calculator, waarbij je rekening houdt met je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en activiteitenniveau. Het is belangrijk om een calorie-overschot van ongeveer 10-20% te hebben om spiergroei te stimuleren, maar niet te veel te eten om vetopslag te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Proteïne is essentieel voor spiergroei, dus zorg ervoor dat je voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen eet. Ook koolhydraten en vetten zijn belangrijk, maar het is wel belangrijk om de juiste soorten en hoeveelheden te kiezen. Onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld gezonder dan verzadigde vetten en complexe koolhydraten zijn beter dan enkelvoudige koolhydraten.

Waar moet je op letten bij bulken?

Als je gaat bulken, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk om je calorie-inname bij te houden om ervoor te zorgen dat je niet te veel of te weinig eet. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te trainen om spiergroei te stimuleren, maar niet te veel om overtraining te voorkomen. Rust is net zo belangrijk als training als het gaat om spiergroei.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat bulken niet hetzelfde is als aankomen in gewicht. Het doel is om spiermassa op te bouwen en niet om vet op te slaan. Zorg er daarom voor dat je een gezond en gebalanceerd dieet volgt en voldoende beweegt om ervoor te zorgen dat het calorie-overschot wordt gebruikt voor spiergroei in plaats van vetopslag.

Conclusie

Bulken is een populaire methode onder mensen die spiermassa willen opbouwen. Het idee is simpel: eet meer calorieën dan je lichaam nodig heeft om spiermassa op te bouwen.

Wil jij deze zomer droog gaan? Klik dan hier (MAN)

Wil jij deze zomer droog gaan? Klik dan hier (VROUW)

Wil jij spiermassa opbouwen? Klik dan hier (M/V)